torsdag, februari 28, 2008

Härskartekniker

Blev jättenyfiken Elaine Bergqvist om sin bok om "Härskarteknik".

Fula knep för att få makt

Särskilt med artiklarna som just DN och Maciej Zaremba om kränkhet. Kanske något som kurslitteratur på Lärarhögskolan. Risken finns förståss att anmälningarna kommer öka lavinartat.

Skrev ju om Berit Ås och hennes härskartekniker. I samband med tidigare artiklar. Och nog för att härskartekniker är jätteintressant, men ännu intressantare hur man kom komma förbi dem. Lite fundersam blir jag också att Eleine och artikeln målar upp något nytt att att Berit Ås härskartekniker skulle vara explicit något för män förtrycker kvinnor. Där tror att alla är eniga idag. Att en som använder sig av härskarteknik har inget kön. Sen kan det vara systematisk att män använder tekniker mot kvinnor, äldre mot yngre, medelålders mot äldre......och tonåringar mot föräldrar. ;-)

Elaines sju olika härskartekniker
Projiceringsmetoden. Du klagar på något men får själv skulden för det du påtalar. Den som använder denna metod tror sig ofta vara allvetande, lida av ett Messiaskomplex.

Komplimangsmetoden. En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Syftet är att få dig att göra något utöver det förväntade, men kvar blir en olustkänsla trots komplimangen.

Stereotypmodellen. Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad när du gör något utöver det som förväntas.

Självförvållad härskarteknik. Du ger ett osäkert intryck med ditt tonläge och kroppsspråk. Du förminskar dig själv och det du säger, "härskaren" får därmed ett överläge.

Uteslutningsmetoden. Du blir inte sedd när du borde bli sedd, i ett samtal eller i en debatt, eller när till exempel ditt tal på bröllopet "glöms bort".

Hierarkimetoden. Innebär att man använder ett överläge eller ett underläge för att tysta någon. Det kan vara chefen som förtrycker sina anställda, men faktiskt också tvärtom.

Tidsmetoden. Många använder tid för att tysta ned andra: "Jag är äldre än vad du är" eller "Jag har varit med längre i det här gänget än vad du har varit".

Härskartekniker enligt Berit Ås

1. Osynliggörande Att tysta eller marginalisera oppositionella personer genom att ignorera dem. Exempel: Någon tar upp det du just sagt som om det vore en egen idé eller tar ordet trots att du just börjat prata. På ett möte börjar de andra skrapa med stolarna, bläddra i sina papper, viska eller gäspa när du får ordet.

2. Förlöjligande Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på persons yttre är ett sätt. Exempel: En kollega skrattar åt ditt uttal och säger att du låter som en person i en kul tv-serie (när du hade något viktigt att säga). Att kalla en avdelning med många kvinnor på för ”hönsgården”.

3. Undanhållande av information. Att utestänga någon eller marginalisera dennes roll genom att undanhålla den väsentlig information. Exempel: Du förstår att dina kollegor haft ett möte där du borde ha varit med. Beslut som skulle fattas på ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, där inte alla berörda haft tillträde.

4. Dubbelbestraffning. Att försätta någon i en situation där personen nedvärderas och bestraffas oavsett vilket handlingsalternativ den väljer. Exempel: Du är noggrann med dina arbetsuppgifter. Då ser chefen det som om inget blir gjort. Om du snabbar på får du höra att du slarvar. En man beskylls för att inte ta ansvar för hem och barn, gör han det så beskrivs han som omanlig. En kvinna som väljer att vara hemma med sina barn före att gå på ett kvällsmöte betraktas som oseriös, går hon på mötet får hon höra att hon är en dålig mamma.

5. Påförande av skuld och skam. Att få någon att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något de utsätts för är deras eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempel: Trots att du inte informerats om det där mötet får du höra att du själv borde tagit reda på när det var. Ingen lyssnar på vad du säger på mötet och du känner att du uttryckt dig på ett dumt eller otydligt sätt. En kvinna som sextrakasseras har sig själv att skylla med tanke på det sätt som hon klär sig.

6. Objektifiering av kvinnors kroppar. Att kommentera eller diskutera kvinnors utseende i irrelevanta sammanhang.

7. Våld eller hot om våld. Att utnyttja sin fysiska styrka mot någon för att få sin vilja igenom, eller att visa att den möjligheten finns.

Verktyg för att se och identifiera härskartekniker från umeåkommun (pdf)

Inga kommentarer: