tisdag, januari 27, 2009

Det som inte dödar härdar...

En liten hälsoartikel fick mig att hicka till:

Depression bra för dig

Nyttigt? Nej. Jo ibland är det en sund reaktion på livsomständigheter och man inte tagit sig tid att bearbeta vissa saker. Eller haft verktygen att ta hand om sig.

Men klinisk depression är en dödlig sjukdom.Det är som att säga att ha cancer kan vara nyttigt.

Att gå ner i varv i mörka perioder, att sörja anhöriga som gått bort eller brustna relationer eller drömmar. Det är sunt. Lite "deppighet". Stunder för reflektion. Och det är det ursprungsartikeln handlar om. Att känna hopplöshet inför saker vi vill en period, medan vi kanske gör upp planer för att ta tag i livet, oss eller reflekterar över oss själva eller våra förväntningar/krav. Det är ju inte sjukt. Det är i närmaste sunt. och där vissa av oss måste slå i botten innan vi tar tag i att söka hjälp, råd och hittar urkraften. Det tillhör livet. Även om det tar tid att se mönstren.

Is it really bad to be sad? i NewScientist

Det är skillnad på deppighet och depression. Glöm inte det och gränslinjen är inte knivskarp.

Bättre artikel i aftonbladet: Deppig eller deprimerad?

Sad or depressed?

Och ja jag blir irriterad på folk som säger att de är deprimerade när de deppiga. Riktigt deprimerade människor säger sällan att det är det. Det får man se på dem. Många som inte ens vill se det själva.

1 kommentar:

A N N I K A sa...

Ska läsa länkarna när jag hinner. Har haft flera riktiga depressioner och är numera försiktig med hur jag benämner saker. Om inte annat så för mig själv. Det ÄR stor skillnad på att vara nere, även om man är riktigt riktigt nere, och på att vara deprimerad på riktigt. Viktigt att klargöra för sig själv också!

Att slentrianslänga sig med uttryck är rätt irriterande för de som inte alls tycker det är slentrian. "Skaffa barn" är ju t.ex ett hån mot de som år efter år inte blir med barn - vaddå skaffa? Eller "det tillhör ju mänskliga rättigheter att få ett gott kaffe" - när kaffe ju faktiskt inte tillhör FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna.