måndag, januari 26, 2009

Om människor

Peter Kadhammar skriver från Gaza i AB:

Israel reste en mur. Egypten la ut taggtråd. Då började människorna att gräva.

Människan är en överlevare. Tycker jag ovanstående visar.Även om det ju inte började med en mur...och en mur är ju inga problem. Det gäller hur de hanterar gränsövergångarna.

Tycker vi människor är rätt kortsiktiga. Att trappa upp terrorbalans leder bara till elände. Vi har en liknande situation på gränsen mellan Mexico och USA, men där är det med uttalat ekonomisk flykt.Och har inte komplikationer som många tusen års anspråk på mark, folkmord och religioner.Och murar har det funnits på flera håll tidigare. Uppväxt med berlinmuren som jag är. Och när den föll så trodde man att världen hade fått sin läxa. En mur leder bara till undergång. Så fel jag kunde ha...

Hoppas verkligen det kan bli fred i mellanöstern, och på andra ställen. Men hur? Tror inte murar, taggtråd och tunnlar är lösningen. Överlevnad för stunden. Ja, men i längden är det egentligen rätt absurt. Sandlådementalitiet. Detta är MIN sida av sandlådan. Det bjuder nästan in andra att ta en maktkamp. Istället för att ha sin del i helheten.

Kan man inte bjuda in alla dessa adrenalinmissbrukande herrar och damer att ta en kamp för det som verkligen hotar oss: fattigdom och miljöfrågor.

Inga kommentarer: