tisdag, december 30, 2008

Sorgligt

Att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, eller vid fel plats vid fel tidpunkt.

Platsen som kändes rätt för en månad sen, känns nu totalfel. Även om jag för ett år sen hyste en dröm om att vara där just nu. Var?

Jo Jerusalem, Israel. Även om det är lungt i Jerusalem för tillfället. Eller lugnt och lugnt. Palistinerna och muslimerna strejkar.

Fascinernade land. Som bygger på en historia där mycket av värdegrunden ligger för västländerna. Ett stort inflyttar och nybyggarland. Med enorma kontraster. Delvis supermodernt, delvis misär.
En dröm om en ny värld fri från diskremination för judar, fullt förtryck av muslimer. De kristna som och delar denna lilla maryta av jordens yta som helig mark flyttar. En liten del av jordens yta som varit föremål för konflikter i flera tusen år.

För en månad sen släntrade vi in på American Colony. Exklusivt som få ställen. Vi ville ha lunch i trädgården...men servitörerna vågade inte ta ansvar för att det inte skulle regna och vägrade serverade lunch ute. Vi med små barn med mycket spring i benen, ville inte sitta i matsalen som såg ut som att servitörerna putsat silver i envecka, och nästan skulle mata en så man inte åt på fel sätt. American colony med sin koppling till denna juls snackis. Selma Lagerlöf. Stället där bönderna från Nås landade och hade fotolabb där det kommit många fantastiska historiska bilder från Jersualem för hundra år sen. En stad där vi är många som söker vår historia.

En stad som nu väntar på vedergällning från den massiva försvarsattaken på Hamas raketer från Gaza.

Jag kan inte avgöra vad som är rät toch fel. Bara att bomba andra är sjukt. Att trappa upp våldet istället för att sätta sig vid förhandlingsbordet och lyssna till varandra kan inte leva till något gott. Att oviljna att lyssna och förstå varandra gör att denna konflikt kan inte lösas. Dessutom finns en stark tredje part som inte vet vilket ben den ska stå på vilket knappast brys något om men som vill spela en roll, kristenheten. Som för övrigt skördat mer offer i trakten än någonsin i modern tid.

Två rätt fattiga länder. Israel på grund av statens dyra omkostnader, och palestina och främst gaza för blockad av flertal länder.

Sorgligt med alla dessa religioner som predikar kärlek till nästan men beteer sig helt olikt. Så jag tycker att buddisterna borde få sin plats. Undrar hur de skulle tackla den rabiessmittade hunden som sprang på gatorna i Dahramsala, Indien, för ett par år sen. Befolkningen där blev förstås på helvakt när den strök om kring. Och kastade vatten på den. Men döda fanns inte ens med i deras sinnevärld. Lite sjukt beteende enligt mig.....då. Idag upplever jag det som pågår mellan Israel regierng/militära trupper och de som bor på gazaremsan. Oändligt mycket sjukare.

Inga kommentarer: