onsdag, december 10, 2008

Julgodis - Del 1 i Serien Ljus i vintermörkret



Julgodis som gjorde succe förra julen var. Till och med hos min mamma som inte äter godis. Mandelmassa i två varianter blandat med rom respektive glögg. Doppade i smält blockchoklad ljus och mörk (den ljusa strulade).

Tidigare har jag jag gjort Chokladtryffel. Men glad för denna variant i Expressen/ Allt om mat - Nougatkulor. Låter så spännande så det är värt att prova i år. Fast det låter som Mozartkulor av vilka dottern och jag precis ätit en gigantisk ask av inhandlad i Wien av nära och kära.

Ingredienser, 25 st
130 g nougat
200 g mandelmassa
200 g mörk choklad
1 msk rapsolja

Tips! Rulla kulorna i kakao istället för att doppa dem i choklad.
Gör så här
1 Skär nougaten i 20–25 mindre bitar. Gör detsamma med mandelmassan.
2 Kavla eller tryck ut mandelmassan till en liten platta och lägg på en bit nougat.
3 Rulla ihop till en kula där mandelmassan täcker nougaten. Gör likadant med resten av mandelmassan och nougaten.
4 Smält chokladen i vattenbad och rör ut chokladen med oljan.
5 Doppa kulorna i den smälta chokladen.
6 Lägg kulorna på en bricka eller skärbräda och ställ kallt att stelna.
7 Lossa försiktigt nougatkulorna från underlaget och lägg i en burk.
8 Förvara nougatkulorna kallt.
Av: Birgitta Trädgård

Denna lockar med. Undrar hur den blir tillsammans med hjortronlikör?

Vit chokladtryffel
1 dl vispgrädde
2 msk sprit, t.ex konjak
400 g vit choklad

Så här gör du:
Häll grädde och sprit i en kastrull. Koka upp och ta sedan från plattan. Dela chokladbitarna och lägg halva mängden i kastrullen. Rör till en jämn smet. Kyl ner i vattenbad. Låt smeten stå svalt, men helst inte i kyl, över natten. Rulla kulor av chokladsmeten, storleken är en smaksak. Smält resterande choklad försiktigt i vattenbad. Chokladen får inte bli varmare än 50 grader. Säkrast att använda termometer! Doppa chokladkulorna i den smälta chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper i svalen. Vid serveringen kan du rulla kulorna i lite florsocker.

Kommentar:
Tycker du bättre om vanlig choklad fungerar receptet lika bra med en god mörk choklad med ganska hög kakaohalt.
Av: Bitte E:son Forsberg


För två år sen kokade jag fudge i olika varianter. Älskar fudge. Men, så besvärligt. Någon som har ett säkert recept?

Jag ska iallafall inhandla en karamelltermometer.

2 kommentarer:

A N N I K A sa...

Jag har recept på en jättegod mjölkchokladfudge, och ett på en "nästan-fudge" av typen rocky road.

Recept chokladtryffel sa...

Vilket mumsigt recept, chokladtryffel är alltid smarrigt!
Fin blogg du har förresten.