tisdag, oktober 14, 2008

Pengar gör visst skillnad

Vad är det för tokig analys att pengar inte gör skillnad?

DN skriver Mer pengar ger inte resultat

På Sveriges Kommuner och Landstings sajt om rapporten står det dock följande:

"Rapporten Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2008 visar att de kommuner som lyckas bäst kan ha såväl låga som höga kostnader.

– Pengar behövs, men det räcker inte för att åstadkomma bra resultat. Det tycks istället vara skolledningens och lärarens kompetens och engagemang som bäst kan förbättra skolans resultat, säger Håkan Sörman."

Lägg till andra undersökning som studievana hemma, mammors utbildningsnivå som motivator för ungdomar, krav som finns på att och hur man pluggar, samt hela kamratkretsens kultur kring studier. Sen möjlighet att få jobb efter gymnasiet.

Klart är ju att lärares motivationsnivå, skolledningarnas engagemang påverkar med. Pengar är inte allt. Undervisningsmetoder, ha lagom antal elever i klassen, och kunna anpassa undervisning i samspel med elever. Hela samhällets syn på undervisning att det (ska) löna sig påverkar med.

Det är många pusselbitar som ska passa för att vår ungdom ska kunna nå framgång senare i livet. Sen finns det stjärnor där gymnasieformen inte passar dem. Som det går alldeles utmärkt för och vars färdigheter väl behövda av samhället inte kommer till uttryck där. För att fostra bra gymnasieelever krävs även grundskolor som inte släpper igenom elever och fångar upp brister samt sätter in åtgärder tidigt. Oavsett vilka föräldrar barna har, var de lever och pengar i gymnasiet.

1 kommentar:

Pernilla sa...

Jag instämmer! Det gör visst skillnad med pengar. Det fattar väl vem som helst.... :)